Agenda 21 Escolar Plus

Cada any, el 2 de febrer es celebra el Dia Mundial de les Zones Humides. En aquesta data l’any 1971 va tenir lloc el Conveni Internacional sobre les zones humides, del qual en va sortir un acord firmat a una ciutat d’Iran, que li ha donat el nom de “Conveni de Ramsar”. Actualment està signat per 160 països d’arreu del món i estableix les bases per la conservació de fins a 1950 zones humides.

A Catalunya hi tenim espais com el Delta del Llobregat, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Delta de l’Ebre, els Aiguamolls de l’Empordà o l’Estany de Banyoles, entre d’altres, i en total hi ha identificades 2.980 zones humides, que s’agrupen en l’Inventari de zones humides de Catalunya.

El lema d’aquest any és “Zones Humides i Biodiversitat” i posa l’èmfasi la solució natural que suposen aquests espais per fer front a les conseqüències del canvi climàtic i sobre la importància de conservar la biodiversitat que hi està associada.

Les zones humides són àrees terrestres inundades o saturades d’aigua de forma permanent o temporal. Inclouen aiguamolls, basses, llacs, rius o pantans dins de les aigües continentals, i aiguamolls d’aigua salada, estuaris, manglars, albuferes o llacunes litorals i fins i tot esculls de corall dins de les aigües costaneres.

Aquests espais són ecosistemes normalment molt rics en biodiversitat, però també molt vulnerables. Per això és necessari que estiguin dotats d’una protecció especial, i en aquest aspecte moltes entitats ambientals tenen projectes per garantir el manteniment del seu bon estat.

 

QUÈ PODEM FER?

Delta del Llobregat

El delta del Llobregat d’avui és un mosaic de paisatges on els espais naturals destaquen pel seu valor ecològic i paisatgístic i per la biodiversitat que alberguen.

Aiguamolls de l’Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és una de les zones humides catalanes més reconegudes, juntament amb el Delta de l’Ebre i el Delta del Llobregat. La seva dimensió i els seus espais naturals presenten la possibilitat de realitzar múltiples activitats.

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

El Parc Nacional d’Aigüestortes és una de les portes al paradís que ens ofereix el Pirineu català. El passeig per aquest indret ens acosta mítics paisatges de postal com el llac de Sant Maurici al peu dels Encantats, però a més ens permet apreciar la natura en estat pur.

Delta de l’Ebre

El Delta de l’Ebre, amb 320 quilòmetres quadrats, és la zona humida més important de Catalunya i el primer hàbitat aquàtic de la Mediterrània occidental.

“Les zones humides estan plenes de vida, Ni una nacra menys!”: Farem una acció divulgativa i reivindicativa per a protegir individus supervivents de nacres al Delta de l’Ebre. La població del Delta, és una de les úniques supervivents d’Espanya.  AQUÍ