Ahir, 26 de gener, es va celebrar el Dia Mundial de l’Educació Ambiental. Aquesta efemèride se celebra des de l’any 1975, any en què experts de més de 70 països es van trobar a Belgrad per celebrar el Seminari Internacional d’Educació Ambiental a Belgrad. En aquest esdeveniment es van establir, en el marc dels programes de les Nacions Unides, els principis de l’educació ambiental. Com a resultat es va publicar la Carta de Belgrad, en la qual es plasmen les reivindicacions fonamentals i els principals objectius de l’educació ambiental.
En aquesta web de la Generalitat de Catalunya podeu llegir una mica més sobre els inicis de l’educació ambiental, de l’educació ambiental a l’educació per la sostenibilitat, l’educació ambiental a Catalunya, i com el CNEA es constituteix en congrés permanent.
El CNEA (congrés Nacional d’Educació Ambiental) és un espai permanent de discussió per a totes les persones relacionades amb l’educació ambiental. La segona edició s’ha celebrat durant els anys 2020-21 en diverses sessions virtuals i ha servit per consolidar un espai online de discussió permanent. Han participat en aquest II Congrés Nacional d’Educació ambiental 1100 assistents i 25 ponents en 8 sessions telemàtiques, en les que s’ha reflexionat i s’ha generat un marc transformador comú i l’aliança de 8 administracions, entitats i universitats. Podeu veure la gravació d’aquestes sessions en aquest enllaç.
Avui us convidem a adherir-vos al manifest que ha resultat del treball fet al II CNEA i que podeu trobar aquí. Us podeu adherir en aquest enllaç. El manifest s’ha redactat de forma participada i partint de les sessions de treball del congrés, i estableix un decàleg per a la transformació sobre unes bases compartides per transitar a la cultura de la sostenibilitat. Promou actuacions individuals i col·lectives per transformar la societat i també l’educació ambiental. Els 10 principis que defensa són:
- Ara més que mai, cal una transformació col·lectiva
- L’educació ambiental és la resposta
- Actuar en l’escala local
- Generar experiències transformadores
- Transformar des de la participació
- Ciència i educació, una simbiosi fèrtil
- Tocar la fibra, evitar l’ansietat
- Nous llenguatges per a l’educació ambiental
- L’educació ambiental, una aposta necessària
- Transformació col·lectiva des de les aliances
Podeu llegir el desenvolupament d’aquests principis al manifest, que també inclou un conjunt de compromisos.
Com a educadores ambientals també podeu formar part de la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), que aplega professionals i persones interessades en el món de l’educació ambiental, de perfils i àmbits laborals molt diversos i amb l’objectiu comú de treballar per la sostenibilitat des de l’educació. A la seva pàgina web podeu trobar recursos d’educació ambiental i tota la informació sobre la seva activitat.