Agenda 21 Escolar Plus

El projecte de les Joguines Responsables a Sabadell es va iniciar, com a prova pilot, el curs passat amb 12 grups de 5è i 6è de primària de diferents escoles de Sabadell. Donada la seva bona acollida, aquest curs participaran 20 grups del mateix nivell incorporant en els tallers la importància de la gestió de residus així com l’elaboració final d’una exposició a les diferents escoles participants.

Conscients del potencial dels infants com agents educatius i de canvi, l’Ajuntament de Sabadell organitza, en el marc del programa Ciutat i Escola, tallers i activitats amb l’objectiu de donar a conèixer als alumnes la realitat del consum de joguines i les diferents opcions per fer un consum més sostenible i responsable.

Els tallers s’organitzaran en dues sessions. La primera serà un “laboratori de joguines” on els alumnes participants analitzaran, mitjançant dinàmiques participatives, com es consumeixen joguines i algunes de les seves implicacions: d’on provenen, quan de temps s’utilitzen, etc. Al final d’aquesta sessió es faran petits grups i cada un tindrà una joguina i els estris necessaris per a la investigació: tisores, tornavís, lupa o pinces. Totes les troballes de la investigació es guardaran per muntar una exposició per al següent taller.

En la segona sessió, es donarà a conèixer en profunditat la Guia que van elaborar els participants del curs anterior i es convidarà a reflexionar sobre les diferents alternatives i possibilitats per trobar solucions a la problemàtica dels residus. Així mateix, es recuperaran els components de joguines que es van analitzar al Laboratori, amb els quals cada curs participant prepararà un plafó per configurar l’exposició col·laborativa.

Cada grup participant elaborarà una part de l’exposició final, on es mostraran els diferents materials que formen les joguines, per visibilitzar la problemàtica existent en la gestió de les mateixes com a residu. La mostra circularà posteriorment de forma itinerant per diferents escoles i equipaments.