Agenda 21 Escolar Plus

Des del 2018 es celebra el Dia Mundial de la Bicicleta el 3 de juny, establert per la l’Assemblea General de les Nacions Unides. La bicicleta és un mitjà transport saludable i sostenible. També es declara aquest mitjà de transport com a un instrument que pertany i serveix a tota la humanitat, i que pot portar a un nou model de mobilitat que construeixi ciutats menys contaminades i que ajudin a pal·liar l’emergència climàtica.

Us oferim una sèrie de recursos per treballar aquest tema al vostre centre:

  • Canvis en cadena: i si més enllà de tenir un aparcament de bicicletes al centre construïm amb la nostra comunitat tota una xarxa de camins per anar a l’escola en bici i acompanyats per adults, de forma segura? En aquesta pàgina web podeu descobrir com funciona el “bus bici” que ja està implantat en alguns municipis, així com recursos per començar la vostra aventura.
  • La física de la bicicleta: monogràfic de la revista perspectiva Ambiental, homenatge al professor valencià José Sánchez Real, que per explicar els conceptes de la física va entrar a classe amb una bicicleta. En va publicar un llibre que va passar desapercebut i que es considera un exemple notori de la pedagogia moderna. Aquesta monografia és una adaptació del text original de l’any 1978, complementada amb dades ambientals, perquè la bicicleta és  imprescindible en l’estratègia sostenible. Hi trobareu diversos articles sobre la mecànica de la bicicleta, la seva història, els beneficis per la salut, l’estalvi energètic…
  • Pla d’acció de mobilitat escolar a Catalunya 2020-2021: en aquest document del Departament de Territori i sostenibilitat trobareu una diagnosi de la mobilitat escolar a Catalunya, un recull de Guies i manuals, bones pràctiques i estratègies de mobilitat escolar que us poden inspirar.