Agenda 21 Escolar Plus

Diferents ciutats, pobles i barris de Catalunya celebren cada onze de maig un esdeveniment únic en honor a sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors, en què les plantes remeieres i tot tipus de productes naturals amb propietats terapèutiques són els protagonistes.

Sant Ponç

La llegenda explica que, fugint dels seus perseguidors, Ponç va arribar a Barcelona i que, al veure tanta misèria i malalties entre la població local, es va posar a preparar les pòcimes amb herbes remeieres que coneixia bé, per tal d’alleugerir els dolors. Això li va fer guanyar el respecte i l’admiració de molts barcelonins que a partir d’aquell moment van començar a celebrar una fira d’herbes en el seu honor.

Com és sabut, algunes plantes tenen poders repel·lents d’insectes parasitaris i d’altres tenen efectives propietats remeieres. Per aquests dos motius els nostres avantpassats ja les consideraven com a herbes sagrades. La creença popular diu que si es neteja bé la casa el dia de Sant Ponç s’allunyen els paràsits per tot l’any. Antigament era un costum força arrelat posar sota el llit un paquet d’herbes beneïdes de la Fira de Sant Ponç amb la convicció que tenia un alt poder guaridor.

D’herbes remeieres, qui més en sabia eren les trementinaires. La petja de l’antic ofici de trementinaire, originat a mitjan segle XIX i desaparegut no fa pas gaire, es troba a la vall de Lavansa i, més concretament, a Tuixent (Alt Urgell), on el 1998 va obrir les portes el Museu de les Trementinaires.

Què podem fer aquesta setmana?

Estudiar les diferents plantes remeieres i els seus usos – fitxa adjunta amb explicació de 13 plantes medicinals

Bossetes d’olor

Sabons de glicerina

Alcohol de massatge

Estudiar la mel i les abelles. Vídeo

Elaborar olis aromàtics

Us animem també a fer-vos els vostres propis germinats a casa, són boníssims i saníssims.  Article