Agenda 21 Escolar Plus

El 30 de novembre és el Dia sense compres, un dia per protestar contra el consumisme poc sostenible amb una acció ben senzilla en forma de vaga simbòlica: no comprar durant 24 hores i dedicar el nostre temps a altres activitats. El seu origen es remonta a l’any 1992, quan activistes anticapitalistes van declarar el Dia Mundial contra el consumisme per conscienciar sobre els hàbits de consum malbaratador en els països del primer món. No és doncs casualitat que coincideixi amb la setmana del “Black Friday”, en que milers de botigues i empreses de venta fan ofertes per incentivar els consum nadalenc.

Darrera aquesta proposta hi ha l’ideal de construir una societat basada en el benestar i el consum sostenible, que defugi models consumistas que es relacionen amb estils de vida insatisfactoris i amb models de producció, distribució i consum poc sostenibles per al planeta.

Ara que s’apropa el nadal pot ser bona idea treballar a l’escola el tema del consum. Us oferim tota una sèrie d’informacions i recursos que us poden ser d’utilitat.

Materials per a l’aula:

Informacions sobre el consum responsable:

  • 10 pases cap al consum sostenible: un llistat de 10 criteris de generals de consum responsable
  • Web de L’Espai Consum Responsable de l’Ajuntament de Barcelona: l’Espai Consum Responsable és un equipament de la ciutat de Barcelona que pretén estendre una nova cultura del consum, més conscient i compromesa amb incidir de manera positiva en les persones i el medi ambient. Al seu espai virtual podreu trobar tot allò que ofereix aquest espai (tallers, exposicions, punts d’informació i trobada…) i també recursos online sobre consum responsable, cooperatives de consum, bancs del temps, malbaratament alimentari, soberania alimentària, comerç just, consum col·laboratiu, economia social i solidària i altres recursos externs.
  • Guia de consum responsable de Greenpeace: informació i consells per dur una vida sostenible i que inclou alguns tallers. Inclou recomanacions de consum i comportament a casa, a l’oficina i a l’escola, al jardí, a l’hora d’anar a comprar, al barri, a la carretera, a la platja…
  • Revista Opcions: aquesta revista d’accés obert editada pel CRIC ofereix a cada exemplar un dossier monogràfic informatiu sobre alguns productes habituals a les cases. Pastes, detergents, neveres, la llet, joguines, ordinadors, oli d’oliva, carn, vambes, pintures o llibres han estat alguns dels objectes d’estudi d’aquesta publicació. La revista també conté articles pràctics, formatius i de reflexió i debat.
  • Guia d’alimentació sostenible: guia d’educació ambiental elaborada per l’associació Amigos de la Tierra i per Eco-concern amb informació i consells sobre estils de vida més saludables basats en una alimentació sana i equilibrada.