Agenda 21 Escolar Plus

Hem arribat a la fi del curs i us volem oferir un llistat de lectures per aquest estiu. Hi trobareu llibres per a infants, joves i adults, alguns per a formar-se i reflexionar, i d’altres per a simplement gaudir a l’ombra i envoltats de natura. Tots ells, és clar, relacionats amb l’educació ambiental o l’entorn.

 

Llibres per a infants: 

 • El menjar no es llença: recull de 28 contes sobre el malbaratament alimentari seleccionats entre les 168 propostes presentades en la categoria infantil de la 5a edició del premi #elmenjarnoesllença de la Fundació Espigoladors. El premi va implicar a infants, joves, escoles, mestres i famílies. Un recull amb pròlegde Natza Farré i il·lustració de coberta d’Eli Elis.

 • Cuentos Ambientales, Ecopedagogía a través del cuento en el aula de educación infantil y educación primaria: aquest llibre sorgeix en el context d’un projecte formatiu i col·laboratiu que ha reunit un equip multidisciplinari format per setze alumnes i cinc professores dels Graus de Mestre en Educació Infantil i Mestre en educació Primària de ISEN Centre Universitari adscrit a la Universitat de Múrcia. Aquest procés, al llarg del seu desenvolupament, ha permès que confluïssin diferents àrees, com ara l’Ecologia, la Didàctica de les Ciències Naturals i Socials, la Llengua i Literatura i l’Educació Artística. Els relats són creacions originals. ç
 • Recull de lectures infantils per treballar el medi ambient de Rosa Sensat: 18 llibres per la lectura i el debat sobre una temàtica mediambiental, des d’on es mostra que la preocupació per la conservació del medi ambient és ben sovint present en els llibres per a infants i joves. Ens permeten copsar com la natura ens dóna tot allò que ens és necessari per a viure, que cal preservar-la i que encara som a temps d’aturar mals majors.
 • 7 llibres d’educació ambiental per a nens i nenes: libres per a que les més petits desenvolupin l’amor per la natura o reflexionin sobre alguns hàbits.
 • 12 llibres sobre el medi ambient per nens i nenes: un altre recull de publicacions per als més petits que inclou alguns volums pràctics sobre l’hort o manualitats

 

Llibres per a gaudir a l’ombra:

 • Huertos de libertad: poemari de l’escriptor Gustavo Duch, un “poemari de l’hortolà” en paraules de l’autor, que planta versos per a l’extinció del capitalisme.

 • Residu zero a casa: Guia domèstica per simplificar la nostra vida: és un llibre original, creatiu i aplicable, des de la senzillesa, però alhora des de la determinació, en el nostre dia a dia. L’estructuració hegemònica del consum ve acompanyada de la generació de residus que en la majoria dels casos són evitables, i a la vegada prescindibles. És difícil evitar-los? És difícil prescindir-ne? Residu Zero a casa ens facilita eines, idees i hàbits per a evitar i prescindir dels residus a les nostres llars. A casa, cap residu! Apliquem la primera de les cinc erres del reciclatge: la reducció.
 • Manual del bon passejant: una crítica necessària a aquesta tendència correcamins. És un cant breu i enginyós a la joia d’una bona passejada. Un fragment del pròleg l’escriu Carl Honoré, periodista canadenc, autor del llibre “Elogi de la lentitud” i promotor de l’Slow moviment.
 • Perdiendo la Tierra. La década en que podríamos haber detenido el cambio climático: explica la història humana, en termes rics i íntims, delcanvi climàtic. Revela el naixement del negacionisme climàtic i l’esforç coordinat de la indústria dels combustibles fòssils per frustrar la política climàtica a través de propaganda amb informació errònia i influència política. Rich trasllada la història a aquest, lluitant amb la llarga ombra dels nostres fracassos anteriors i fent preguntes crucials sobre com donem sentit al nostre passat, el nostre futur i a nosaltres mateixos; i desenvolupa un fascinant treball que articula el marc moral per comprendre com hem arribat fins aquí i com hem d’avançar com més aviat millor.

 

Llibres d’Educació Ambiental en obert per al professorat:

 • Somos Naturaleza. Metodología de lo sensorial y emocional en la educación ambiental: Aquesta publicació recull un mètode de treball desenvolupat durant tres anys pel Centre de naturalesa “El Remolí”, en el qual es sistematitza l’exploració de el món dels sentits, del sensorial i l’emocional, en el medi natural. Amb aquesta metodologia es pretén que les activitats es converteixin en experiències vitals perquè es produeixin canvis individuals i socials que provoquin una millora ambiental i un desenvolupament sostenible. L’eina de treball és una baralla de sensacions i emocions. En el llibre es descriu com utilitzar aquesta baralla i les àrees d’investigació.

 • Talleres educativos para construir ecodestrezas: recuperando las habilitades que nos permiten reducir el impacto ambiental en nuestra vida cotidiana y aumentar nuestra resiliència: llibre de la sèrie “Educación Ambiental” que pretén ser un recurs per a educadors, monitors, dinamitzadors socials i altres persones interessades en organitzar tallers pràctics, divertits i enriquidors, per construir ecodestreses. El conjunt de propostes presentat és divers: des d’aprendre a preparar els nostres propis productes de neteja, sense productes químics agressius per al medi ambient o la salut, a produir el nostre propi adob per l’hort o els testos amb les restes orgàniques que habitualment van a parar a la basura.Llibres en PDF de la sèrie “educació ambiental” de l’Minitserio.
 • Reflexiones sobre educación ambiental II. Artículos publicados en la Carpeta Informativa del CENEAM 2000-2006: aquest llibre recull una selecció d’escrits publicats en secció “Signatura de l’Mes” de la Carpeta Informativa d’CENEAM entre els anys 2000 i 2006. A través d’ells és possible apreciar l’evolució del pensament i de les actuacions, i reconèixer els reptes i els dilemes bàsics que es plantegen en el camp de l’educació ambiental: qualitat i paper dels equipaments, metodologies, perspectives curriculars, estudis sobre actituds , perfils dels educadors ambientals, canvi climàtic, consum, agenda 21, participació, conflictes ambientals …

 

Llibres o blogs amb materials didàctics o reflexions didàctiques:

 • Blog de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB: us recomanem especialment aquest post sobre l’educació cientítifca en temps de confinament que inclou un vídeo que sintetitza com fer un bon descobriment del medi (i de la ciència) per a actuar responsablement al món i que ho aplica a activitats en confinament o sobre el COVID-19.

 • Descobrir l’estat del món, materials didàctics : Materials didàctics del Centre UNESCO de Catalunya sobre el progrés cap a una societat sostenible, basats en els informes del Worldwatch Institute. Conté deu unitats temàtiques i deu activitats per treballar el contingut.Conté un extens recull d’informació i propostes per a facilitar la tasca del professorat.
 • Aprenentatge Basat en Projectes, Treballs pràctics i Controvèrsies (Jordi Doménech, 2019): un llibre molt pràctic i amb humor sobre com treballar els projectes i que va rebre el premi Marta Mata de Pedagogia de l’Associació Rosa Senat.

 

Blogs interessants sobre educació ambiental:

Us desitjem un bon estiu!