Agenda 21 Escolar Plus

El dimecres 4 de març de 2020 al Centre Cívic Cal Balsach de Sabadell vam celebrar les OLIMPÍADES DE L’AIRE, on es van reunir 175 alumnes i 12 mestres, representants de 7 centres de primària del programa Agenda21 Escolar Plus.

Les escoles que hi van participar són:

  • ESC Agnès Armengol
  • ESC Arraona
  • ESC Enric Casassas
  • ESC Font Rosella
  • ESC Joan Montllor
  • ESC Juan Ramón Jiménez
  • ESC Ribatallada

Aquest esdeveniment representa la cloenda del projecte de ciència ciutadana “Com Respira Sabadell?”, al que l’alumnat de cicle mitjà i superior ha estat participant durant aquest curs, amb l’objectiu de mesurar i mapificar la qualitat de l’aire de l’entorn dels seus centres.

Al llarg de la jornada, les escoles van participar de diferents activitats i dinàmiques per entendre millor la contaminació atmosfèrica i posar en comú les diferents propostes elaborades per aconseguir millorar l’aire del seu entorn i de la ciutat.

Podeu veure el programa AQUÍ

 

El matí va començar amb la presentació del projecte per part dels centres participants, que van  detallar els diferents aspectes del seu desenvolupament i els resultats obtinguts. Les escoles han treballat intensament, tota la feina i les dades recopilades són realment valuoses.

Podeu consultar la presentació AQUÍ

Després es van dividir, per una banda el grup de mestres i per l’altra l’alumnat:

 

PROFESSORAT

Van començar amb la xerrada de la Ioar Rivas, d’ISGLOBAL, sobre els efectes de la contaminació sobre la salut de les persones.

Podeu consultar la presentació AQUÍ

Seguidament van participar a l’Escape Room “L’habitació dels mals fums”, on havien de resoldre els enigmes per poder respirar un aire net.

Per últim, es va realitzar una dinàmica per intercanviar les propostes de millora dels diferents centres i per trobar plegats les solucions compartides i viables.

 

ALUMNAT

Dividits en grups van participar de les Olimpíades de l’Aire, on havien de realitzar un seguit d’activitats relacionades amb la qualitat de l’aire:  Liquen City / Sonòmetre: cridem al silenci! / Paisatges sonors / Retruc de l’ozó! / Jocs de carrer / Petjada del transport.

Per finalitzar el matí, van realitzar una dinàmica participativa on l’alumnat va posar en comú les propostes per millorar l’aire de l’entorn de les seves escoles i de la ciutat de Sabadell.

 

Recull de propostes de millora dels centres AQUÍ

Resultats de la dinàmica de propostes de millora del professorat AQUÍ

 

ACCIÓ CONJUNTA

Vam dinar a la Plaça de la Creu Alta i a la tarda plegats van realitzar un taller al que es van fer un reflectant amb materials reciclats per dur a la bicicleta o a la motxilla.

Per finalitzar la jornada, el grup d’alumnes periodistes van exposar la crònica de les Olimpíades de l’Aire, amb tot un seguit de vídeos i entrevistes, una feina que havien estat fent al llarg de tot el matí.

L’alumnat també va parlar de les propostes de millora que havien recollit les escoles i se les van presentar al regidor d’Educació, Manuel Robles, que les va recollir per estudiar la seva viabilitat.