Agenda 21 Escolar Plus

Quan parlem d’alimentació saludable incloem el concepte de sostenibilitat doncs, d’una banda, formem part de l’ecosistema planetari i els perjudicis en la seva salut són perjudicis en la nostra salut; i de l’altra, una dieta més saludable per al nostre organisme conté aliments que es produeixen també de forma més sostenible. Així doncs defensem una visió holística de la salut, que inclogui la salut física, emocional i ambiental.

Des d’aquesta perspectiva, avui us volem presentar la piràmide de l’alimentació saludable que ha creat l’equip pedagògic i de nutrició de Fundesplai.

Aquesta nova piràmide s’ha elaborat considerant el concepte de dieta planetària elaborat per la comissió EAT-Lancet com a part d’un informe publicat a The Lancet el 16 de gener de 2019. La dieta planetària redefineix els comportaments alimentaris amb l’objectiu d’arribar a un consum d’aliments a nivell mundial que sigui sostenible i garanteixi el dret a l’alimentació a una població humana en creixement. Aquesta piràmide afegeix, a més, l’impacte dels aliments de la dieta i també la necessitat d’exercici físic.

Us adjuntem alguns recursos per treballar el concepte d’alimentació sostenible i saludable:

Activitats per a totes les edats de la proposta educativa Menjar canvia el món: hi trobareu activitats per treballar el dret a l’alimentació, la natura i l’hort, l’alimentació per a les persones i el planeta, la gastronomia i els aliments de temporada i altres àmbits relacionats amb l’alimentació.

  • Combatre el canvi climàtic des del menjador escolar: article que ofereix una reflexió i diversos recursos per reduir l’impacte del menjador escolar.
  • El valor dels aliments:aquesta calculadora us permet calcular els recursos necessaris (petjada de carboni, petjada hídrica, ocupació de terra, preu…) per produir els aliments que consumim. A la pàgina web El valor dels aliments podeu trobar diversos recursos per treballar l’impacte del sistema agroalimentari, com articles, activitats dirigides o receptes.